In societati din intreaga lume, adolescentii sunt invinovatiti ca se culca tarziu si drept urmare le este dificil sa se trezeasca devreme. Desi este adevarat ca multi adolescenti (precum multi adulti) au un program de somn incorect, cercetatorii au dovedit ca aceasta problema globala are o cauza biologica.
In 2004, cercetatorii de la Universitatea din Munchen au dovedit ca adolescentii au de fapt un simt al timpului diferit. Studiul lor a aratat ca ciclul de 24 de ore care stabileste ora la care ne trezim si la care trebuie sa dormim este intarziat in perioada adolescentei, ajungand la un punct culminant pana la varsta de 20 de ani.
Dupa 20 de ani, orele de trezire si de culcare ale corpului revin gradual la un moment mai devreme, pana cand la varsta de 55 de ani ne trezim in mod natural aproximativ la aceeasi ora ca atunci cand aveam 10 ani. Legatura dintre schimbarile ceasului biologic si procesul de pubertate a fost atat de puternica incat cercetatorii au sugerat ca acest “apogeu al intarzierii” de la finalul anilor de adolescenta ar putea fi un indicator biologic al finalului pubertatii.
Privarea de somn
Aproape in acelasi timp cu aparitia studiului Munchen, Russell Foster de la Universitatea Oxford a realizat o descoperire majora in domeniul neurostiintei timpului. Prin monitorizarea unor soareci orbi pe parcursul dezvoltarii lor, Foster a putut sa demonstreze ca programul de somn al tuturor mamiferelor depinde doar de lumina soarelui. Acest lucru inseamna ca ora biologica – care determina senzatia de somn – este diferita de ora sociala, care este stabilita de ceas si de diferite obiceiuri legate de momentele in care trebuie realizate anumite lucruri.
Cand ora biologica si ora sociala nu coincid, acest lucru poate conduce la privare de somn. Ora sociala de incepere a zilei la scoala si facultate – de obicei intre 7:30 si 8:30 am – este prea devreme pentru adolescentii din intreaga lume. Schimbarile biologice prin care trec adolescentii inseamna ca acestia trebuie sa se culce mai tarziu, sa se trezeasca mai tarziu si sa aiba parte de opt sau noua ore de somn.
In acest caz, numerosi adolescenti pierd doua sau trei ore de somn in fiecare noapte a saptamanii. Asa cum a concluzionat Steven Lockley din cadrul Universitatii Harvard, este vorba despre o pierdere sistematica a somnului care nu poate fi recuperata – si un pericol pentru sanatatea adolescentilor.
O solutie simpla?
Solutia este simpla in teorie: ora de incepere a zilei trebuie ajustata pentru a reflecta faptul ca adolescentii au nevoie sa se trezeasca la ore mai tarzii pe masura ce cresc. Insa in practica, exista trei provocari majore: de a dovedi ca inceperea programului mai devreme afecteaza direct sanatatea adolescentilor, de a identifica cel mai bun moment de incepere a zilei si de a depasi ezitarea oficialilor in educatie fata de schimbarea programului scolar traditional.
Centrul SUA pentru Controlul si Prevenirea Bolilor a realizat o sinteza a mai multor studii stiintifice pentru a demonstra ca scolile din SUA ar trebuie sa-si inceapa programul mai tarziu. Exista dovezi medicale ample cu privire la pericolele inceperii programului la scoala sau facultate la primele ore ale diminetii: elevii sunt astfel expusi unui risc mai mare de obezitate, depresie, consum de droguri si rezultate slabe.
Asociatia Medicala Americana recomanda acum ca orele adolescentilor nu trebuie sa inceapa inainte de ora 8:30am. Cu toate acestea, programarea orelor la primele ore ale diminetii este inca un fenomen frecvent in numeroase tari din intreaga lume, precum Australia, Marea Britanie, Franta si Suedia. Exista dovezi suplimentare care arata ca inceperea programului la ore mai tarzii este chiar mai benefica: studiile arata ca exista beneficii clare pentru sanatatea tinerilor cu varsta cuprinsa intre 13 si 16 ani care incep scoala la ora 10am.
Mariah Evans din cadrul Universitatii din Nevada, Reno a utilizat metode noi pentru a identifica cel mai bun program pentru adolescentii cu varsta cuprinsa intre 18 si 19 ani. Concluzia acesteia a fost dramatica: un program care incepe mult mai tarziu la 11am sau chiar 12pm este ideal pentru cunoastere.
Scolile si parintii din intreaga lume trebuie sa schimbe modul in care ii trateaza pe adolescenti: in loc sa ii mustreze pentru faptul ca sunt somnorosi dimineata, sa le permita sa se trezeasca si sa se culce mai tarziu conform programului lor biologic. Prin implementarea unui program la scoala si facultate care incepe mai tarziu, vom putea creste adolescenti in siguranta, mai sanatosi si mai inteligenti fara a plati vreun pret. Este doar o chestiune de timp.
Sursa articol: www.weforum.org/agenda/2018/01/the-real-reason-why-it-s-so-hard-for-teenagers-to-wake-up-early
Sursa foto: www.pexels.com.